Drieluiken

© Michaël HiepMichaël Hiep schilderde tot nu toe een groot drieluik ‘Consummatum est’ (voltooid in 1999, 2 x 4 meter) en een groot tweeluik ‘Animus en Anima’ (voltooid in 2003, 2 x 2 meter).

In het scharnierende drieluik ‘Consummatum est’ (het is volbracht) worden drie hoofdthema’s verweven. 1: het Christendom, 2: onze eerste levensbehoefte: eten en 3: het steeds verder afstaan van de natuur en opgaan in onze eigen schepping; de cultuur.
De gesloten triptiek toont ons grisailles van roofdieren in hun eigen element (aarde, water, lucht en vuur). In het geopende drieluik zien we de kruisiging van Christus waarin het accent eerder ligt op onthechting dan op lijden. Op de buitenpanelen staan levensgroot Adam en Eva, ofwel de mens die kiest voor zelfbewustzijn.
‘Consummatum est’ is een visionair schilderij waarin Hiep zowel mystiek alsook zijn kritiek op de huidige westerse maatschappij toont.

Ook ‘Animus en Anima’ is een sterk symbolistisch schilderij. Dit starre tweeluik toont ons de mens in zijn man-vrouwelijke aanzicht. De naakte mens, niet als ideaal maar kwetsbaar, als zoeker naar bevestiging en geborgenheid.
Opmerkelijk is de detaillering van vijfentwintig plantensoorten; de natuur is Michaëls grootste inspiratiebron. Het schilderen van het inkarnaat (de huid van het menselijk lichaam) is zijn grootste passie.

‘Consummatum est’, buitenzijde

Consummatum est is verkocht

Consummatum est - buitenzijde - compleet - © Michaël Hiep

Klik voor vergrotingen.

‘Consummatum est’, binnenzijde

Consummatum est - binnenzijde - compleet - © Michaël Hiep

‘Animus en Anima’

Animus © Michaël Hiep Anima © Michaël Hiep

Pin It on Pinterest

Share This